3.03.2008

També hi ha eleccions pel SENAT


Alguns companys i amics, que deuen seguir el bloc, m’han comentat que caic en el mateix oblit que la campanya electoral: el dia 9 de març hi ha eleccions al Congrés de Diputats però també al Senat, i, d’aquesta càmera tothom se n’oblida.

Hi ha una anècdota, que sovint t’expliquen els senadors més veterans, sobre el desconeixement general d’aquesta càmera del 23 de febrer de l’any 1981, quan el militar Tejero va entrar al Congrés per fer el cop d’estat, va errar la càmera perquè si hagués entrat al senat potser encara hi seria perquè els mitjans de comunicació no se n’haurien assabentat. És una broma però bastant il·lustrativa.

Avui he vist que el ministeri d’interior feia un anunci de com s’havia de votar en la papereta de color sèpia i amb les tres creuetes en el nostre cas de la província de Barcelona.

Els socialistes catalans ens presentem en una coalició anomenada Entesa Catalana de Progrés formada pel PSC, ERC i IC-EUiA. En el Senat formem grup propi i, en aquesta passada legislatura, érem 16 persones, els 12 per elecció directa i els 4 anomenats pel Parlament de Catalunya. Vull dir ben alt que som grup propi perquè avui també he sentit per part de CiU, tant el sr. Mas com el Sr. Duran (que no sempre diuen el mateix), que ERC i PSOE són el mateix grup en el Senat.

El Senat, és ara una càmera de segona lectura i de control de govern, sortosament en aquesta legislatura el president Zapatero li ha donat més rellevància, ja que un cop al mes es sotmet a control de govern amb tres preguntes dels grups a l’oposició. L’Entesa Catalana de Progrés quan li ha correspost ha preguntat fent incidència amb temes de Catalunya amb el convenciment que el Senat hauria de ser una càmera territorial, per articular un Estat de les Autonomies plural i una Espanya descentralitzada, tal com hem anat realitzant des de la Constitució, i avançar cap a l’Estat Federal.

No hay comentarios: