9.17.2010

Educació i formació per combatre la misèria i la ignorància


Ahir vaig assistir a l’esmorzar que europa press va organitzar amb el Ministre Gabilondo i no em puc estar de manifestar que vaig gaudir-hi, ja que la seva capacitat de comunicar, ben diferent de molts polítics, i el seu compromís amb l’educació i la formació t’ajuda a aprendre i educar-te. Ell ho va dir, l’educació és un dret tota la vida i l’educació i la cultura són antídots per combatre la misèria i la ignorància d’aquest món.

El seu va ser un clam en demanda de la màxima formació possible i, si és universitària millor, ja que està demostrat que a més formació hi ha menys atur i més persones lliures. Cert és que cal potenciar els Cicles Formatius de Formació Professional però en cap cas es pot estar d’acord en que hi hagi excés de títols universitaris.

Va qüestionar, amb gran encert, que hem viscut massa temps pendents de les dades estadístiques, dels rànquings i de les classificacions fent-ne una lectura per enfrontar-nos i trencar consens en contraposició a ser un estímul col•lectiu de millora. Ell continua convençut de la necessitat d’un pacte o consens social i polític en educació, i malgrat no arribar-hi perquè es van creuar altres temes que no el feren possible, la tasca feta la considera positiva i un dia ho altre, més tard o més aviat, arribarà.

El seu optimisme el va reflectir fent-nos saber que enguany hem aconseguit arribar al 5’12% del PIB en els diners destinats a educació i, confia que juntament amb la resta de les Comunitats Autònomes es podran, malgrat les retallades pressupostàries per la crisi, mantenir els pressupostos pel 2011, ja que en el camp de l’educació no hi ha despesa sinó inversió, tal com ha donat a conèixer l’OCDE : per cada euro destinat a l’educació hi ha un retorn de 2 ó 3€ segons si es dediquen a educació obligatòria o universitària.

Malauradament, en educació, estem massa acostumats a mirar aspectes concrets, aquest curs, aquest trimestre, aquesta classe... i no valorem trajectes més amplis que correspondrien millor la realitat i a l’ avanç, que en aquests darrers temps hem tingut, en aspectes com les beques, que són polítiques d’igualtat i de solidaritat.

No hay comentarios: