6.08.2006

REFERENDUM : 10 DIES


Avui en el Periódico hi ha una entrevista a Isidre Molas, company senador que va intervenir com a ponent del Grup de l’Entesa Catalana de Progrés, al qual estem els socialistes catalans, i el titular diu “ És un Estatut que es copiarà i s’admirarà”.
L’entrevista, que recomano la seva lectura, defineix l’Estatut, com a llei pactada entre les Corts espanyoles i el Parlament de Catalunya, de gran dimensió històrica, un exemple internacional de com pot existir un estat compost amb un nivell tan alt d’autonomia de les seves peces, i a la vegada, en resulta enfortit com estat. Sentència que és molt bo per a Catalunya i per a Espanya.

He volgut comentar la visió de l’Isidre Molas, perquè ell ha ajudat en l’elaboració de l’Estatut amb les seves reflexions i aportacions als ponents del Grup Socialista-Ciutadans pel Canvi del Parlament de Catalunya, des de la seva visió de catedràtic de dret constitucional, de la seva visió socialista i de visió federal d’estat.

Davant d’un text amb gran visió de futur, la dreta, inclosa en el PP, s’atemoreix i llavors troba encertat i correcte el text anterior, i ara, es troben còmodes amb el text de l’any 79 que en aquell moment tampoc els hi va agradar. Sempre van desfasats, doncs el mateix els hi passa amb la Constitució.

Informació de l’Estatut : la llengua


El nou Estatut estableix que els ciutadans i ciutadanes poden usar el català o el castellà segons les seves preferències.
L’Administració ha de garantir, d’una banda, l’accés i el coneixement de les dues llengües a tothom i, d’altra banda, la seva disponibilitat a atendre en funció de la llengua escollida per cada ciutadà o ciutadana.
El nou Estatut no discrimina en funció de la llengua usada, però tampoc utilitza la llengua per discriminar o separar la població.

No hay comentarios: